Suikoden on aikanaan Konamin julkaisema japanilaisten roolipelien sarja, jonka kantava idea perustuu kiinalaiseen klassikkoromaaniin Shui Hu Zhuan (englanninnos mm. The Water Margin). Pelisarja sai runsaasti kiitosta muunmuassa laadukkaasta tarinankerronnastaan, erinomaisesta musiikista ja laajasta mutta mielenkiintoisesta hahmokaartistaan.

Suikoposti on alunperin vuonna 2001 perustettu sivusto, josta suuri osa on sen aikakauden arkistoa. Erityisesti ulkopuolisille sivustoille johtavista linkkiviittauksista suuri osa on vanhentunut.

Sivustolle voi toimittaa suikopostia tunnuksella suiko domainiin peliposti.com.


22.5.2024 - Suikoden III toiselta aikajanalta - Eiyudenin vastaanottoa

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes julkaistiin kuukausi sitten, ja peli on otettu maailmalla suurimmaksi osaksi positiivisesti vastaan. Joitakin ongelmiakin on ollut, erityisesti pelin Switch-version osalta.

Esimerkiksi Video Chums otsikoi "Enemmän kuin odotuksen arvoinen" ja antoi pelille arvosanaksi 9.1 kymmenestä PlayStation 4 -version perusteella. Joitakin teknisiä ongelmia on ollut eri versioissa, mutta Switch-versio on saanut niistä varsinaista murskakritiikkiä. Esimerkiksi Touch Arcade luettelee: "Here on Switch, though? You name the technical issue, it's got it. The framerate is all over the board, and at its worst it is awful. The loads are frequent and lengthy. There's obvious lag in many of the menus. We're already four patches in and there are still bugs. I suppose on the positive side, the developers are patching it. But this is not the version of the game you want to be playing. The gap is just too big here." - eli Switch-version tekniset ongelmat vakavasti haittaavat pelikokemusta, ja tämä siis jo useamman päivityksen jälkeen.

Yleisesti ottaen peli kuitenkin nähdään hyvänä jatkona Suikoden-tyylille ja tietynlaisena henkisenä jatkona sarjan kehutulle kakkososalle, eli ikään kuin erilaisena näkemyksenä siitä, mitä Suikoden III olisi saattanut olla.

Tässä vaiheessa ei ole vielä paljoa tietoa siitä, paljonko peli on myynyt maailmanlaajuisesti. Japanissa Eiyuden Chronicle: Hundred Heroesin PlayStation-versiot ja Switch-julkaisu pääsivät kaikki kärkikymppiin pelin julkaisuviikolla. Tosin näistä isompi osa oli pelin Switch-versioita, jonka mainitut tekniset ongelmat ovat saattaneet haitata pelin mainetta julkaisun jälkeen. Kuitenkin alunperin peliä ei ollut edes tarkoitus julkaista Switchille, vaan vasta Nintendon seuraavan sukupolven laitteelle, jonka nyt arvellaan saapuvan vasta vuonna 2025.

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes on kuitenkin suurimmaksi osaksi otettu vastaan hyvin, ja se on luonut uuden sarjan perustan, jonka seuraavaa osaa suunnillaan jo. Nyt Suikoden-faneilla on viimeinkin pitkään odotettu tuore seikkailu käsissään, ja se saattaa hyvinkin olla vasta alkua Yoshitaka Murayaman perinnön jatkumiselle.


16.4.2024 - Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes lähestyy

Pitkä odotus on pian päättymässä, kun Suikoden-sarjan perillinen ja Yoshitaka Murayaman viimeiseksi työksi jäänyt Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes on käsillä. Peli julkaistaan PlayStation 4:lle, PlayStation 5:lle, PC:lle sekä Xbox Seriesille 23. huhtikuuta ja Nintendo Switchille 23. toukokuuta.

Eiyuden Chronicles: Hundred Heroes maksaa Suomessa noin viisikymmentä euroa jonkin verran kaupasta ja alustasta riippuen. Jos tämä kuulostaa liian kalliilta, peliä on tulossa myöhemmin myös joihinkin kirjastoihin. Myös lyhyt lisäpeli Eiyuden Chronicle: Rising voi tarjota esimakua Eiyuden-maailmasta, vaikka kyseessä onkin hakutehtäviin painottuva 2.5D-toimintaseikkailu.


15.2.2024 - Yoshitaka Murayama on kuollut

Ei olisi uskonut, että jonain päivänä tämä uutinen olisi Suikopostissa. Suikoden- ja Eiyuden Chronicle -sarjojen luoja Yoshitaka Murayama on kuollut. Hän menehtyi 6. helmikuuta pitkäaikaisen sairauden aiheuttamiin komplikaatioihin vain 55-vuotiaana. Murayaman poismenosta ovat uutisoineet ja ilmaisseet osanottonsa useat sivustot kuten Gematsu ja RPGFan ja monet Youtube-kanavat kuten Erick Landon RPG ja Kali-Q Games.

Murayama ehti saattaa työnsä loppuun Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes -pelissä, joka julkaistaan aikaisemmin vahvistetun aikataulun mukaan 23. huhtikuuta. Väistämättä mieleen tulee, ottiko Murayama Eiyuden Chronicle -projektin työn alle vuonna 2020, koska tiesi aikansa olevan vähissä? Vai oliko hänen kuolemansa vain pari kuukautta ennen pelin julkaisua vain onnetonta kohtaloa? Joka tapauksessa Murayaman elämäntyö ja hänen ajatuksensa tulevat varmasti olemaan läsnä hänen viimeisessä teoksessaan.

Loppuun lainaus Suikoden II:n haikeasta loppukappaleesta La passione commuove la storia (Vocal Collection -sovitus, alkuperäinen sanoitus Yoshitaka Murayama):

Kaikki kuolleet
Kuten kukat, puut ja ruoho
He palasivat luonnon lämpöön

Intohimo liikuttaa historiaa
Ajan hiekka valuu
Lapset leikkivät kukkuloil'
Päivä, jona kipu loppuu


30.8.2023 - Myös Suikoden I & II -päivitys myöhästyy

Viime kuussa ilmoitettiin Eiyuden Chronicle: Hundred Heroesin myöhästymisestä, ja samaan tapaan myöskään Suikoden I & II HD Remasterin julkaisuajasta ei olla kuultu vahvistusta tai muutakaan. Oikeastaan sen kohdalla on ollut huomiotaherättävän hiljaista julkistuksen jälkeen, toisin kuin Eiyudenin, josta sentään tulee säännöllisiä päivityksiä. Nyt on vahvistettu, että ensimmäisten Suikodenien HD-päivitys ei ole tulossa tänä vuonna, eikä kokoelmalle edes annettu uutta julkaisuaikaa. Syyksi viivästykselle Konami ilmoittaa julkaisun laadun varmistamisen, mutta ilmeisesti kokoelma ei ole vielä lähelläkään valmista.

Ilmoituksen viivästymisestä voi lukea esimerkiksi Gematsusta.


30.7.2023 - Eiyuden Chroniclesta uutta videota, julkaisu myöhästyy

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, rauniot

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroesista on julkaistu uutta pelivideota, joka näyttää seikkailua ja taistelua synkässä metsässä.

Samalla kuitenkin tuli myös ikäviä uutisia: pelin julkaisu viivästyy kesään 2024 saakka. Alunperin Hundred Heroes piti julkaista jo viime vuonna, mutta sitä lykättiin tälle vuodelle. Viime kuukausina uutiset Hundred Heroesista ovat kuitenkin olleet vähässä, ja näin elokuun kynnyksellä pelijulkaisujen kiireiseen marraskuuhun ei ole enää monta kuukautta. Alkoi olla siis jo melko selvää, että peliä ei saataisi pelattavaksi tulevan syksyn pimeneville illoille. Toivottavasti tämä usean kuukauden viivästys kuitenkin tarkoittaa huolellisesti viimeisteltyä ja laadukasta Suikoden-henkistä seikkailua, sitten kun se lopulta saadaan valmiiksi.


21.4.2023 - Eiyudenia levyllä ja kortilla

Suikoden I:n ja II:n HD-päivityksestä ei ole tullut uutisia sitten julkistuksen, mutta sitä odotellessa Eiyuden-lämmittely Rising on saanut fyysisen julkaisun, vaikkakin rajoitetusti saatavilla olevan. Peliä myyvät esimerkiksi VPD ja Play-Asia. PS4:n lisäksi peli on saatavilla PlayStation 5:lle ja Switchille.

Eiyuden Chronicle: Rising ei ole mikään täysiverinen Suikoden-kokemus, mutta tarjoaa pienimuotoisen johdatuksen Eiyuden-maailmaan. Lisäksi Risingin tallennuksesta pitäisi saada jonkinlaisia pieniä bonuksia Eiyuden-pääpelissä, jos sitä pelaa samalla laiteperheellä.


16.9.2022 - Suikoden I & II HD Remaster!

Suikoden HD, pieniä pikselihahmoja isossa HD-maailmassa

Pitkään sitä on odotettu, mutta nyt se viimein toteutuu: Suikoden I & II päivitetään nykylaitteille HD-versioiksi! Kyseessä ei ole pelkästään suora käännös PlayStation-klassikoista, vaan osittainen päivitys, jossa hahmot on edelleen toteutettu alkuperäisellä pikseligrafiikalla, mutta taustat on uudistettu niin kenttänäkymissä kuin taisteluissakin. Mukana on myös muita päivityksiä, kuten Junko Kawanon uudet hahmopiirrokset ensimmäiseen Suikodeniin.

Suikoden II HD: auringonlasku ja yksi pelin tärkeimmistä kohtauksista

Nimellä Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune and Dunan Unification Wars julkaistava kokoelma on tulossa ensi vuonna PlayStation 4:lle ja PS5:lle (PS4-taaksepäinyhteensopivuuden kautta), Switchille, Xbox Onelle ja Windows-PC:lle (ainakin Steamin kautta). Kokoelman videojulkistuksen ja lisää tietoja voi katsoa esimerkiksi Steam-sivun kautta.

Lisää kuvia:

Suikoden HD: Tir Gregminsterissä

Suikoden II HD: pitkän matkan alku

Suikoden II HD: taistelu


22.5.2022 - Eiyuden Chronicle: Rising, ei ihan Suikoden (arvio)

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroesia odotellaan Suikoden-sarjan eräänlaisena paluuna ja epävirallisena perijänä, samaan tapaan kuin Bloodstained-sarja Castlevanialle. Ennen Hundred Heroesia kuitenkin saatiin Rising-sivupeli, vähän samaan tapaan kuin Bloodstained: Curse of the Moon ennen Ritual of the Nightia.

Jollain tavoilla Rising onkin melkein kuin kevytversio Bloodstained: Ritual of the Nightista. Graafinen 2.5D-ilme on samantyylinen, ja myös tutkimista ja taistelua sekoittava tasohyppelytoiminta muistuttaa mm. Ritual of the Nightista. Koji Igarashin Castlevania-perillinen on kuitenkin täysiverinen toimintaseikkailu, siinä missä Rising on selvästi täytepeli. Risingissa on paljon edestakaisin juoksemista ja toistuvia tehtäviä, mutta ei yhtä mielenkiintoisella toteutuksella kuin Ritual of the Nightissa. Samalla kuitenkin peliin on haluttu enemmän pituutta ja tekemistä kuin Bloodstainedin suoraviivaisessa Curse of the Moon -sivupelissä, joka toisaalta tarkoittaa enemmän pelitunteja, mutta toisaalta yksitoikkoisempaa pelaamista.

On hyvä, että Eiyuden-projektille saatiin tällainen pienimuotoinen lämmittely ja maistiainen jo verrattain aikaisessa vaiheessa, mutta parempaakin olisi sopinut odottaa myös sivupeliltä. Risingissa on joitakin Suikoden-henkisiä ominaisuuksia, mutta kokonaisuutena se ei ole vielä se paluu Suikoden-tyyliseen pelikokemukseen, jota Eiyudenilta odotetaan. Eiyuden Chronicle: Risingiin kannattaa suhtautua kevyenä ja ohimenevänä alkupalana, joka ei vielä kerro kovin paljoa pääateria Hundred Heroesista. Rising on omalla tahollaan mielenkiintoinen esittely Eiyuden-maailmasta, mutta ei tarjoa vastinetta monille niistä ominaisuuksista, jotka tekevät Suikoden-peleistä niin laadukkaita.


21.5.2022 - Suikopostia?

Suikopostilla on nyt uusi sähköpostiosoite, johon voi lähettää mielipiteitä Suikodenista, Eiyudenista, peleistä yleensä ja miksei muustakin. Sähköpostin tunnus on suiko ja loppuosa peliposti.com.

Lähetettyä materiaalia voidaan julkaista sivustolla.


11.5.2022 - Eiyuden Chronicle: Rising julkaistu

Eiyuden-projekti on ottanut ison harppauksen eteenpäin, kun sivupeli Eiyuden Chronicle: Rising on julkaistu. Toistaiseksi peli on saatavilla vain latausjulkaisuna mm. PlayStation Storesta (PS4, PS5), Nintendo Eshopista ja Good Old Gamesista (Windows PC), noin 15 euron hintaan.

Eiyuden Chronicle: Rising on 2.5D-tyylinen tutkimiseen ja tehtävien tekemiseen painottuva toimintatasoloikka, joka yhdistää 2D-tyylisiä sprite-hahmoja ja 3D-ympäristöjä. Pelattavuus perustuu kuitenkin 2D-liikkumiseen, kuten PlayStation-klassikossa Klonoa. Rising on pieni sivuseikkailu näillä näkymin vuonna 2023 ilmestyvälle pääpelille Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, ja Suikoden-tyyliin tallennuksen voi siirtää Risingista pääpeliin. Tallennuksen siirto toimii kuitenkin vain samalla laitealustalla sekä eteenpäin. PS4-julkaisun Rising-tallennuksen voi siis esimerkiksi siirtää Hundred Heroesiin PS4:llä tai PS5:llä, mutta Risingin PlayStation 5 -julkaisun tallennusta ei voi siirtää Hundred Heroesin PS4-versioon.


20.8.2020 - Melkein Suikoden? Eiyuden Chronicle tulossa!

Kauan sitten Konamilta lähtenyt Yoshitaka Murayama on vuosien varrella ollut mukana muutamassa pienehkössä peliprojektissa. Viimeisimpänä hän oli luomassa perinteisten japanilaisten roolipelien tyylistä täysin uutta nimikettä The Alliance Alive, joka julkaistiin PlayStation 4:lle ja Nintendon käsikonsoleille. The Alliance Alivessa oli vahvoja Suikoden-vaikutteita, mutta nyt Murayama on aloittanut projektin, jonka on selvästi tarkoitus olla "uusi Suikoden".

Eiyuden Chroniclen kaksi päähahmoa, Nowa ja Seign

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes julkistettiin heinäkuussa Kickstarter-projektina, jonka toteutumiseksi vaadittiin vähintään puolen miljoonan dollarin rahoitus kiinnostuneilta pelaajilta. Tämä tavoite saavutettiin lähes välittömästi, ja sen jälkeen projektiin on lisätty useita lisätavoitteita, jotka ovat esimerkiksi lisänneet pelin hahmojen määrää. Nyt hahmoja on 108, sekä yksi bonushahmo... Hmmm.

Tällä hetkellä Eiyuden Chronicle on kerännyt jo yli 3 miljoonaa dollaria, ja koska projektilla on vielä 8 päivää aikaa kerätä rahoitusta, potti tulee todennäköisesti kasvamaan tästä vielä paljonkin. Kickstarterin varjopuolena on, kuten he itsekin kertovat, "Kickstarter ei ole kauppa", ja projektille maksetut rahat eivät ole varsinaisesti ennakkotilauksia. Tällä hetkellä Eiyuden Chroniclea ei vielä varsinaisesti ole, ja peliä kaavaillaan julkaistavaksi vasta vuoden 2022 loppupuolella, laitevalikoimana PlayStation 4 ja 5, PC, uusimmat Xbox-konsolit ja mahdollisesti myös Nintendon vielä julkistamaton seuraavan sukupolven laite. Tulevien kahden vuoden aikana voi tapahtua melkein mitä tahansa, erityisesti korona-pandemian jyllätessä maailmalla, joten nyt maksetut rahat eivät ole minkäänlainen takuu, että Eiyuden Chronicle varmasti valmistuu. Projekti kuitenkin vaikuttaa huolellisesti valmistellulta, ja sillä voisi olettaa olevan keskivertoa Kickstarter-rahoituskampanjaa paremmat mahdollisuudet päästä kunnialla loppuun saakka, erityisesti näin vahvan rahoituksen turvin.

Konseptianimaatio Eiyudenin taistelumekaniikasta

Ulkoasun puolesta Eiyuden Chronicle vaikuttaisi olevan jatkoa Suikoden II:n upealle 2D-grafiikalle HD-aikaan siirrettynä. Taisteluissa käytetään alkuperäisen PlayStationin Suikodeneista tuttua 2D- ja 3D-grafiikan yhdistelmää, mutta nykypäivän tekniikalla ryyditettynä. Hahmodesign muistuttaa erityisesti Nintendo DS:lle julkaistusta Suikoden Tierkreisistä, ja mukana onkin myös Tierkreisiä työstäneitä kehittäjiä, kuten pääsuunnittelija Osamu Komuta. Eiyuden Chroniclesia ja hahmodesigniä työstää myös Junko Kawano, joka oli mukana mm. alkuperäisessä Suikodenissa sekä Suikoden IV:ssä.

Pelin säveltäjiksi on jo saatu pelimusiikin suurnimi Motoi Sakuraba (mm. Shining Force III, Golden Sun ja Dark Souls -pelit) sekä pitkän linjan pelimusiikkisäveltäjä Michiko Naruke (mm. Wild Arms -pelit). Lisäksi muitakin säveltäjiä saattaa liittyä joukkoon.

Mutta sitten tärkeisiin kysymyksiin: onko Eiyuden Chroniclessa omat Jeane ja Viki -versionsa?

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes Kickstarterissa

Eiyuden Chronicle: pelin oma sivusto


Vanhemmat uutiset lŲytyvšt uutisarkistosta.


Etusivu Uutiset Artikkelit Fanitaide Pelioppaat Musiikki Linkit